Érintésvédelmi felülvizsgálat

Az elektromos berendezések használatuk közben sérülhetnek, meghibásodhatnak, mely az áramütés veszélyét hordozza magában. A legalattomosabb hiba a fémtestű villamos berendezéseknél fellépő testzárlat, mivel semmi nem utal a gép életveszélyes állapotára.

Az érintésvédelem azokat a műszaki intézkedéseket jelenti, amelyek biztosítják, hogy az üzemszerűen feszültségmentes, de meghibásodás, a szigetelés sérülése, testzárlat következtében feszültség alá kerülő részek érintésekor se okozzanak áramütést. Többfajta érintésvédelmi megoldással találkozhatunk, pl. kettős szigetelés, nullázás, védőföldelés, törpefeszültség.

A felülvizsgálat célja

A felülvizsgálat célja a villamos berendezések érintésvédelmi hibáinak felderítése, és ezáltal az ebből fakadó áramütéses balesetek megakadályozása.

A felülvizsgálat időpontja, gyakorisága

Az új erősáramú és villamos berendezések üzembe helyezésekor mindig el kell végezni az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot, hogy a beépítésre került érintésvédelmi eszközök megfelelően működnek, hiba esetén működőképesek. Ezen kívül a rendeletben meghatározott időközönként időszakosan is ellenőrizni kell az érintésvédelem hatásosságát, hogy használat közben nem romlott ezek állapota a biztonság rovására.

Az érvényben lévő 10/2016.(IV.5) NGM rendelet a villamos berendezés üzembe helyezése előtt, és a következő időszakonként határozza meg az érintésvédelem ellenőrzését:

  • áramvédő kapcsoló: 3 havonta
  • hordozható villamos gépek (ívhegesztő) kéziszerszámok: évente
  • KLÉSZ hatálya alá tartozó épületek: 6 évente
  • minden más villamos berendezésen: 3 évente

A felülvizsgálat elvégzésének módja

Az érintésvédelmi felülvizsgálat a helyszín bejárásából, az elektromos berendezések ellenőrzéséből, és villamos műszeres mérésből áll.

A felülvizsgálat végeredménye a vizsgálat után elkészített érintésvédelmi minősítő irat, melyben nyilatkozunk, hogy az általunk vizsgált villamos berendezések érintésvédelmileg megfelelnek-e az érvényben lévő előírásoknak.

Az érintésvédelmi jegyzőkönyvet munkavédelmi ellenőrzés során kérhetik, hiánya esetén bírságot szabhatnak ki, illetve kötelezik az üzembentartót, tulajdonost az érintésvédelmi felülvizsgálat haladéktalan pótlására.