Elektromos kéziszerszámok felülvizsgálata

Az olyan kisgépek, készülékek, melyeket villásdugóval csatlakoztatunk a hálózathoz, és kézben tartva használjuk őket, illetve használat közben könnyen áthelyezhetők, elektromos kéziszerszámnak minősülnek.

Ilyenek, például:
gyorsvágó, sarokcsiszoló, kézi gyalu, csiszológép, köszörűgép, rezgőfűrész, fúrógép, horonymaró, vésőgép, porszívó, kompresszor, hő-légfúvó, hegesztőgép, hosszabbító, hordozható elosztó szekrény, akkus gépek töltője, elektromos fűnyíró, elektromos sövényvágó, betonkeverő, stb.

A felülvizsgálat célja

Ezeket az elektromos gépeket kézben tartva használjuk, munkavégzés közben mozgatjuk, lerakjuk, a villásdugót kihúzzuk, bedugjuk, így nagy igénybevételnek tesszük ki őket, melynek következében sérülések keletkezhetnek (pl. eltörhet a villásdugó, elszakadhatnak a vezetők a kábelben, sérülhet a szigetelés, megrepedhet a burkolat). A látható sérüléseken kívül az anyagok öregedéséből származó elváltozások is felléphetnek, melyeket csak műszeres vizsgálattal lehet kimutatni. A felülvizsgálat célja a villamos kéziszerszámok hibáinak feltárása, melyek áramütéses balesetet okozhatnak.

A felülvizsgálat időpontja, gyakorisága

Minden cégnek, vállalkozásnak, aki ilyen villamos készülékeket üzemeltet és használ munkája során, az erre vonatkozó rendelet értelmében évente ellenőriztetnie kell ezeket.

A felülvizsgálat elvégzésének módja

A vizsgálat során a gépeket egyenként átvizsgálva, a sérüléseket és elváltozásokat ellenőrizzük, valamint műszeres vizsgálatot, szigetelésmérést végzünk. Az ellenőrzés után elkészítjük a megfelelő jegyzőkönyveket, vizsgálati lapokat, melyeket átadunk Önnek.